Veelgestelde vragen over de levenscyclus - Windows (2023)

Table of Contents
Windows - Algemeen Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows? Wat is het verschil tussen een Windows-kwaliteitsupdate en een Windows-functie-update? Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows? Waar kan ik een lijst vinden met Windows-functies en -functionaliteit die zijn verwijderd of niet langer worden ontwikkeld? Hoe worden Internet Explorer- en Microsoft Edge-browsers ondersteund op Windows? Wie biedt ondersteuning als ik Windows heb verkregen bij de aankoop van een nieuw apparaat? Kan ik eerdere versies van Windows gebruiken op een apparaat met een nieuwere versie? Wanneer een Windows-besturingssysteem (OS) het einde van zijn levenscyclus bereikt of niet langer wordt ondersteund, betekent dit dan dat nieuwe programma's niet op dat besturingssysteem kunnen worden uitgevoerd? Windows 11 Wat is de onderhoudstijdlijn voor een versie (functie-update) van Windows 11? Wat zijn de systeemvereisten voor Windows 11? Windows 10 Wat is de servicetijdlijn voor een versie (functie-update) van Windows 10? Wat zijn mijn installatieopties voor Windows 10-updates? Wat is er gebeurd met de einddatum van de Basisondersteuning voor Windows 10-vermeldingen op de pagina Zoeken naar de levenscyclus van een product? Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows 10 Long-Term Servicing Channel (LTSC)? Windows 8.1 Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows 8.1? Windows Server Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows Server? Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows Server Update Services (WSUS)? Windows Embedded Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows Embedded/IoT-producten? Wat is het verschil in de uitgebreide ondersteuningsfase voor Windows Embedded-producten ten opzichte van reguliere Windows-producten? Windows Silicon-beleid Wat is het Windows-beleid voor ondersteuning van silicon? Wat is het Windows-levenscyclusbeleid voor Intel's zesde generatie processors (ook bekend als Skylake) die eind 2015 werd uitgebracht? Waar kan ik meer informatie krijgen? Windows RT Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows RT? Wat is het levenscyclusbeleid voor Microsoft Office Home and Student 2013 RT, de versie van Office die beschikbaar is op Windows RT? Hoe lang ondersteunt Microsoft apparaathardware waarop Windows RT wordt uitgevoerd? Wijzigingenlogboek FAQs Videos

Veelgestelde vragen over de levenscyclus - Windows (1) Klik hier om te zoeken naar de levenscyclus van uw product.

Windows - Algemeen

Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows?

Producten van Windows worden beheerd door zowel het modern als het vast levenscyclusbeleid. Zoeken naar de productlevenscyclus van uw specifieke Windows-product en het bijbehorende levenscyclusbeleid en einddatums van het product.

Wat is het verschil tussen een Windows-kwaliteitsupdate en een Windows-functie-update?

Een kwaliteitsupdate van Windows is een maandelijkse incrementele update voor producten van Windows die oplossingen voor fouten, verbeteringen van functies en oplossingen voor beveiligingsproblemen bevat.

Een functie-update van Windows is een jaarlijkse update die nieuwe functies bevat. Een functie-update bevat ook alle eerdere kwaliteitsupdates, indien van toepassing.

Hier vindt u meer informatie over deze termen.

Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows?

Om maandelijkse kwaliteitsupdates te ontvangen, moeten klanten een ondersteunde versie van Windows gebruiken. Kijk hier voor ondersteuningsdata.

Kwaliteitsupdates van Windows zijn cumulatief, waarbij elke update is gebaseerd op de kwaliteitsupdates die eraan voorafgingen.

Waar kan ik een lijst vinden met Windows-functies en -functionaliteit die zijn verwijderd of niet langer worden ontwikkeld?

Elke versie van Windows voegt nieuwe functies en functionaliteit toe. Af en toe is het mogelijk dat Microsoft bepaalde Windows-functies en -functionaliteit niet langer ontwikkelt (beëindigt) of verwijdert. Zie hieronder voor koppelingen naar specifieke wijzigingen per product.

Windows 11

 • Beëindiging en verwijderingen van Windows 11-functies

Windows 10

(Video) The French Revolution: Crash Course World History #29

 • Windows 10-functies die we niet meer ontwikkelen - Windows Deployment
 • Windows 10 - Functies die zijn verwijderd - Windows Deployment

Windows Server

 • Functies die zijn verwijderd of niet meer worden ontwikkeld vanaf Windows Server 2022
 • Functies die zijn verwijderd of niet meer worden ontwikkeld vanaf Windows Server, versie 1903 en Windows Server, versie 1909
 • Functies die zijn verwijderd of niet meer worden ontwikkeld vanaf Windows Server 2019
 • Functies die zijn verwijderd of niet meer worden ontwikkeld vanaf Windows Server 2016 | Microsoft Docs

Hoe worden Internet Explorer- en Microsoft Edge-browsers ondersteund op Windows?

Internet Explorer is een onderdeel van het Windows-besturingssysteem (OS) en volgt het levenscyclusbeleid van het product waarop het is geïnstalleerd en wordt ondersteund. Microsoft Edge volgt het moderne beleid. Kijk hier voor een tabel die laat zien welke versie van Internet Explorer wordt ondersteund voor elk Windows-besturingssysteem en kijk hier voor een lijst met ondersteunende besturingssystemen voor Microsoft Edge.

Wie biedt ondersteuning als ik Windows heb verkregen bij de aankoop van een nieuw apparaat?

Als u een geldige Windows-licentie heeft, komt u in aanmerking voor ondersteuning van Microsoft, onder voorbehoud van het Microsoft Levenscyclusbeleid en de ondersteuningsvoorwaarden die op het moment van aankoop van kracht waren. Als u uw Windows-besturingssysteem hebt aangeschaft via het Microsoft Volume Licensing-programma of via een Original Equipment Manufacturer (OEM), biedt Microsoft toegang tot een overvloed aan online zelfhulpondersteuning naast een aanbod van betaalde technische hulp. Als u uw Windows-desktopbesturingssysteem via een OEM hebt aangeschaft, kunt u ook contact opnemen met uw OEM voor meer informatie over het ondersteuningsaanbod voor Windows-desktopbesturingssystemen van diezelfde OEM.

Kan ik eerdere versies van Windows gebruiken op een apparaat met een nieuwere versie?

Klanten kunnen een licentie voor downgraderechten verkrijgen om eerdere versies van Windows te gebruiken op apparaten waarop momenteel een nieuwere versie wordt uitgevoerd. Deze downgraderechten variëren afhankelijk van het feit of de software is aangeschaft via een volumelicentie, Original Equipment Manufacturer (OEM) of Full Packaged Product (FPP). Lees voor meer informatie over deze rechten de samenvatting downgraderechten-licentie. Eerdere versies van Windows hebben beperkte ondersteuning wanneer ze draaien op nieuwe processors en chipsets van fabrikanten zoals Intel, AMD, NVidia en Qualcomm. Raadpleeg voor meer informatie het Microsoft levenscyclusbeleid. Een apparaat kan mogelijk geen eerdere versies van Windows uitvoeren als de hardware van het apparaat incompatibel is, geen actuele stuurprogramma's heeft of anderszins buiten de ondersteuningsperiode van de fabrikant van de originele apparatuur (OEM) valt.

Wanneer een Windows-besturingssysteem (OS) het einde van zijn levenscyclus bereikt of niet langer wordt ondersteund, betekent dit dan dat nieuwe programma's niet op dat besturingssysteem kunnen worden uitgevoerd?

Zodra een Microsoft-besturingssysteem (OS) het einde van de ondersteuning bereikt, ontvangen klanten geen technische assistentie, software-updates of beveiligingsoplossingen meer. Het besturingssysteem kan nog steeds werken met programma's en hardware nadat de verkoop of ondersteuning van het besturingssysteem is stopgezet. De mogelijkheid neemt echter toe dat nieuwe programma's en hardware niet performant zijn op een ouder besturingssysteem. Dit komt vaak voor omdat de fabrikanten van nieuwe hardware en van nieuwe software productontwerpbeslissingen nemen die profiteren van de toegenomen functionaliteit en functies in nieuwere besturingssystemen. Deze fabrikanten kunnen besluiten dat het gepast is om de ondersteuning van hun producten op oudere besturingssystemen stop te zetten.

Windows 11

Wat is de onderhoudstijdlijn voor een versie (functie-update) van Windows 11?

Nieuwe versies van Windows 11 worden eenmaal per jaar uitgebracht en ontvangen maandelijkse kwaliteitsupdates, waaronder beveiligingsupdates en niet-beveiligingsupdates. Klanten moeten altijd de nieuwste versie installeren voordat de huidige versie het einde van het onderhoud bereikt om ondersteund te blijven door Microsoft.

EditieOnderhoudstijdlijn (één release per jaar)
Windows 11 Enterprise
Windows 11 Enterprise multi-sessie
Windows 11 Education
Windows 11 IoT Enterprise
36 maanden vanaf de releasedatum
Windows 11 Pro
Windows 11 Pro Education
Windows 11 Pro voor Werkstations
Windows 11 Home 1
Windows 11 SE
24 maanden vanaf de releasedatum

1De Home-editie ondersteunt geen uitstel van functie-updates en ontvangt daarom meestal een nieuwe versie van Windows 11 voorafgaand aan de weergegeven einddatum van onderhoud.

Wat zijn de systeemvereisten voor Windows 11?

Er zijn de minimale systeemvereisten voor het installeren Windows 11. Apparaten die niet aan deze vereisten voldoen, kunnen Windows 11 mogelijk niet installeren. Kijk hier voor Windows 11-vereisten. Houd er rekening mee dat apparaten Windows 10, versie 2004 of hoger moeten hebben om te upgraden via Windows Update.

Windows 10

Wat is de servicetijdlijn voor een versie (functie-update) van Windows 10?

Historisch gezien werden er twee keer per jaar nieuwe versies van Windows 10 (ook wel functie-updates genoemd) uitgebracht via het semi-jaarlijkse kanaal. Vanaf Windows 10, versie 21H2 (de update van Windows 10 van november 2021), worden functie-updates jaarlijks uitgebracht in de tweede helft van het jaar via het kanaal Algemene beschikbaarheid. Klik hier voor meer informatie.

Klanten moeten altijd de nieuwste versie installeren voordat de huidige versie het einde van het onderhoud bereikt om ondersteund te blijven door Microsoft.

(Video) Why The Concorde Failed – And What's Being Done To Bring Supersonic Travel Back

Vanaf 6 september 2018 hebben we onze onderhoudstijdlijn aangepast voor klanten die meer tijd nodig hebben om Windows 10-functie-updates te testen en te implementeren. Ondersteunde versies worden onderhouden via maandelijkse kwaliteitsupdates.

EditieServicetijdlijn uitgebracht in eerste helft van het jaar (H1)Servicetijdlijn uitgebracht in tweede helft van het jaar (H2)3
Windows 10 Enterprise
Windows 10 Enterprise multi-sessie
Windows 10 Education
Windows 10 IoT Enterprise
18 maanden vanaf de releasedatum30 maanden vanaf de releasedatum
Windows 10 Pro
Windows 10 Pro Education
Windows 10 Pro voor Werkstations
Windows 10 Home 2
18 maanden vanaf de releasedatum18 maanden vanaf de releasedatum

2De Home-editie ondersteunt geen uitstel van functie-updates en ontvangt daarom meestal een nieuwe versie van Windows 10 voorafgaand aan de weergegeven einddatum van onderhoud.

3Windows is overgegaan naar een jaarlijkse releasefrequentie vanaf Windows 10, versie 21H2 (de update voor Windows 10 november 2021).

Wat zijn mijn installatieopties voor Windows 10-updates?

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat klanten de nieuwste functie-update installeren om op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsupdates en om toekomstige functie-updates te blijven ontvangen, met minder impact op IT-processen en infrastructuur.

Om de belasting van de netwerkbandbreedte te helpen verminderen, heeft Microsoft twee verschillende soorten updates ontworpen: Full en Express3.

Indien nodig kunnen klanten halfjaarlijkse functie-updates uitstellen via Instellingen> Windows Update >Geavanceerde opties of via het beleid voor het beheer van apparaten in een organisatie.

Op apparaten die de installatie van functie-updates niet uitstellen, kan de daaropvolgende versie van Semi-Annual-kanaal of kanaal Algemene beschikbaarheid van Windows 10 automatisch worden aangeboden en geïnstalleerd vóór de einddatum. Uitstel van updates is niet beschikbaar voor alle edities van Windows 104. Zie Windows as a Service (WaaS) voor informatie over release-kanalen en de Windows 10 informatiepagina van releases voor aanvullende updatedetails.

Niet alle functies in een functie-update zijn op alle apparaten beschikbaar. Het is ook mogelijk dat een apparaat geen updates kan ontvangen als de hardware van het apparaat niet compatibel is, de huidige stuurprogramma's ontbreken, niet voldoende opslagruimte heeft of buiten de ondersteuningsperiode van de oorspronkelijke fabrikant van de apparatuur (OEM) valt. Raadpleeg voor meer informatie over compatibiliteit de Windows 10-systeemvereisten en de Windows-processorvereisten.

De beschikbaarheid van updates kan verschillen per land, regio, netwerkverbinding, mobiele provider (bijvoorbeeld voor mobiele apparaten) of hardwaremogelijkheden (inclusief bijvoorbeeld vrije schijfruimte).

3Vanaf 9 april 2019 zijn Delta-updates niet meer beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

4Windows 10 Home ondersteunt geen uitstel van functie-updates en ontvangt daarom meestal een nieuwe versie van Windows 10 voorafgaand aan de weergegeven einddatum van de onderhoud.

(Video) Relaxing Rain Sounds for Sleeping - Rain and Thunder Sounds for Study and Relaxation, Meditation

Wat is er gebeurd met de einddatum van de Basisondersteuning voor Windows 10-vermeldingen op de pagina Zoeken naar de levenscyclus van een product?

In het Windows as a Service-model (WaaS) is het concept van basisondersteuning niet van toepassing op Semi-Annual-kanalen, omdat elk Semi-Annual-kanaal gedurende een beperkte tijd wordt onderhouden (maandelijkse kwaliteitsupdates ontvangen). Klanten moeten overstappen naar een ondersteunde versie (functie-update) om maandelijkse kwaliteitsupdates te blijven ontvangen met beveiligings- en niet-beveiligingsoplossingen.

Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows 10 Long-Term Servicing Channel (LTSC)?

Het Long-Term Servicing Channel (LTSC) is ontworpen om alleen te worden gebruikt voor gespecialiseerde apparaten, bijvoorbeeld apparaten die medische apparatuur of geldautomaten (ATM's) bedienen.

Om maandelijkse kwaliteitsupdates te ontvangen, moeten klanten een ondersteunde versie van Windows 10 gebruiken. Kijk hier voor ondersteuningsdata.

Zie Overzicht van Windows as a Service (WaaS) voor meer informatie over releasekanalen en de Windows 10-release-informatiepagina voor aanvullende update-details.

Windows 8.1

Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows 8.1?

Windows 8.1 bereikt het einde van de basisondersteuning op 9 januari 2018 en het einde van de uitgebreide ondersteuning op 10 januari 2023. Met de algemene beschikbaarheid van Windows 8.1 hadden klanten op Windows 8 tot 12 januari 2016 om over te stappen op Windows 8.1 om ondersteund te blijven. Meer informatie over het einde van de uitgebreide ondersteuning voor Windows 8.1 vindt u hier.

Windows Server

Wat zijn de vereisten voor het onderhouden en bijwerken van Windows Server?

Klanten moeten een ondersteunde versie van Windows Server gebruiken om maandelijkse kwaliteitsupdates te ontvangen. Kijk hier voor ondersteuningsdata.

Updates zijn cumulatief, waarbij elke update is gebaseerd op de updates die eraan voorafgingen.

Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows Server Update Services (WSUS)?

Voorheen een zelfstandig product, werd Windows Server Update Services (WSUS) een onderdeel van het Windows Server-besturingssysteem vanaf Windows Server 2012. Een onderdeel wordt gedefinieerd als een set bestanden of functies die zijn opgenomen in een Microsoft-product, of het nu wordt verzonden met het product, opgenomen is in een productservicepakket of -update of later beschikbaar wordt gesteld als webdownload voor het product. Als onderdeel, volgt WSUS het levenscyclusbeleid voor het product waarop het is geïnstalleerd: Windows Server (het bovenliggende product).

Windows Embedded

Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows Embedded/IoT-producten?

Windows Embedded 8.1 valt onder hetzelfde levenscyclusbeleid als Windows Embedded 8 met ondersteuning die eindigt op 7/11/2023. Klanten hebben 24 maanden de tijd om over te stappen op Windows Embedded 8.1 om ondersteund te blijven. Dit geldt voor Windows Embedded 8 Industry Enterprise en Industry Pro.

Wat is het verschil in de uitgebreide ondersteuningsfase voor Windows Embedded-producten ten opzichte van reguliere Windows-producten?

Het type ondersteuning dat wordt geboden in de uitgebreide ondersteuningsfase is consistent voor alle producten. Kritieke beveiligingsupdates zijn beschikbaar voor producten tot de gepubliceerde einddatum voor uitgebreide ondersteuning. Hierdoor kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze up-to-date zijn in bescherming tegen beveiligingsaanvallen. Net als bij Windows-producten ontvangen ook de Embedded-producten updates via Microsoft Update. Er worden geen regelmatige updates vrijgegeven voor Windows Embedded-producten voor de releasekanalen van DPC (Device Partner Center), Windows Embedded Developer Update (WEDU) en Microsoft OEM Online (MOO).

(Video) ASMR Rain Sounds For Sleeping - Rain And Thunder Sounds To Relax, Study, Reduce Stress,help Insomnia

Windows Silicon-beleid

Wat is het Windows-beleid voor ondersteuning van silicon?

Windows-producten worden ondersteund voor veiligheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met het nieuwste silicon dat beschikbaar is op het moment van uitgave. Dit geldt ook voor eerdere silicion-generaties die nog steeds worden ondersteund door de fabrikant van de originele apparatuur (OEM).

Wat is het Windows-levenscyclusbeleid voor Intel's zesde generatie processors (ook bekend als Skylake) die eind 2015 werd uitgebracht?

Windows 7- en 8.1-apparaten.Ondersteunde Skylake-apparaten ontvangen toepasselijke Windows-beveiligingsupdates tot het einde van de ondersteuning. Deze systemen moeten worden geüpgraded naar Windows 10 om ondersteuning te blijven ontvangen na afloop van de periode. Zoek hier naar de datums voor het einde van ondersteuning voor uw product.

Windows Embedded 7, 8 en 8.1.Skylake-apparaten met Windows Embedded 7, 8 en 8.1 worden ondersteund volgens het levenscyclusondersteuningsbeleid voor die producten. Tijdens deze ondersteunde periode moeten deze systemen worden geüpgraded naar Windows 10 om ook na de periode ondersteuning te blijven ontvangen. Er is geen lijst met ondersteunde apparaten voor Windows Embedded.

Windows Server.Het Windows Server-platform wordt ondersteund op gecertificeerde of logo-hardware zoals vermeld in de Windows Server-catalogus. Tegenwoordig kunt u door de catalogus bladeren en hardware vinden die aan onze minimale hardwarevereisten voor servers voldoet of deze overschrijdt en met succes is gecertificeerd voor ondersteunde Windows Server-producten. Voor Windows Server bestaat het beleid uit vijf jaarbasisondersteuning gevolgd door vijf jaar uitgebreide ondersteuning. Deze levenscyclus is van invloed op het tijdsbestek waarvoor nieuwe apparaten en systemen kunnen worden gecertificeerd. We staan toe dat nieuwe systemen ter certificering worden ingediend tot het moment waarop het besturingssysteem overgaat op uitgebreide ondersteuning.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Zie de pagina van Intel op processornummers om te zien welke generatie processor u heeft. Zie de pagina productspecificatie van Intel om te zien of uw processor Windows 10 ondersteunt. Kijk hier voor meer informatie over de nieuwste processorvereisten voor alle Windows-producten. Zoek op de Productlevenscyclus-site om de einddatum voor ondersteuning van uw Windows-product te vinden.

Windows RT

Wat is het levenscyclusbeleid voor Windows RT?

Microsoft zal software-updates, inclusief beveiligingsupdates, beschikbaar stellen voor Windows RT. Kijk hier voor ondersteuningstijdlijnen.

Wat is het levenscyclusbeleid voor Microsoft Office Home and Student 2013 RT, de versie van Office die beschikbaar is op Windows RT?

Microsoft Office Home and Student 2013 RT heeft hetzelfde levenscyclusbeleid als Windows RT.

Hoe lang ondersteunt Microsoft apparaathardware waarop Windows RT wordt uitgevoerd?

Raadpleeg de hardwaregaranties voor meer informatie. Meer details zijn te vinden in de Veel gestelde vragen voor hardware.

Wijzigingenlogboek

Bewerkingen van oktober 2020
De Windows 8.1-sectie is bijgwerkt.

(Video) Hoe werk je met DuboCalc? | Webinar Milieukostenindicator (MKI) en DuboCalc | 02-11-2021

Bewerkingen van juni 2021
De sectie Windows 11 is TOEGEVOEGD.

Bewerkingen van oktober 2021
De Windows 11-sectie is bijgwerkt.

Bewerkingen van november 2021
De Windows 10-sectie is bijgwerkt.

FAQs

Wat is het nut van Windows updates? ›

Windows updates voor veiligheid zijn veruit de belangrijkste. Dat zit zo: in een complex operating system als Windows worden regelmatig nieuwe gaten of zwakke punten van de beveiliging ontdekt. De veiligheidsupdates vullen deze gaten op, zodat ze niet misbruikt kunnen worden door hackers of malware.

Wie is de ontwikkelaar van Windows? ›

x, Windows 9x, Windows Mobile en Windows Phone.
...
Microsoft Windows
OntwikkelaarMicrosoft
OS-familieMS-DOS, Windows NT
Laatste uitgaveWindows 11 NT 10.0.22000.556 (8 maart 2022)
9 more rows

Waarom duren de updates bij Windows 10 zo lang? ›

De updates van Windows 10 duren meestal zo lang omdat Microsoft voordurend nieuwe functies toevoegt aan de OS. De grootste updates, die elk jaar in de lente en herfst uitkomen, duren meestaal zo een vier uur om volledig geïnstalleerd te worden.

Welke 15 Windows besturingssystemen zijn er vóór Windows 10 geweest? ›

Windows bestaat 30 jaar: zo zagen alle versies er door de jaren...
 1. Windows 1.0 (1985) ...
 2. Windows 2.0 (1987) ...
 3. Windows 3.0 (1990) ...
 4. Windows 3.1 (1992) ...
 5. Windows NT 3.5 (1994) ...
 6. Windows 95 (1995) ...
 7. Windows 98 (1998) ...
 8. Windows ME (2000)
Nov 19, 2015

Welke is de laatste Windows versie? ›

De meest recente Windows-update is Windows 11 versie 22H2, ook wel bekend als de Windows 11 2022-update. Let ook op het volgende: Als u wilt controleren op updates, selecteert u Instellingen starten > > Windows Update en selecteert u vervolgens Controleren op updates.

Hoe werk ik Windows bij? ›

Selecteer Controleren op Windows-updates om uw opties te beheren en beschikbare updates te zien. Of selecteer de knop Start en ga naar Instellingen > Beveiligingsupdate & beveiligingsupdate > Windows Bijwerken.

Wat betekent Windows? ›

De betekenis van dit Engelse woord is 'vensters'. Dit komt terug in het logo van het bedrijf dat een vensterruit voorstelt.

Welke Windows versie zijn er? ›

Informatie over het besturingssysteem zoeken in Windows 11

Als u wilt weten welke versie van Windows op uw apparaat wordt uitgevoerd, drukt u op de Windows-logotoets + R, typt u winver in het vak Openen en selecteert u OK. U kunt als volgt meer informatie krijgen: Selecteer Start > Instellingen > Systeem > Info .

Wat voor soort programma is Windows? ›

Voor het gerelateerde besturingssysteem voor mobiele apparaten, zie Windows 10 Mobile. Windows 10 is een reeks besturingssystemen voor personal computers ontwikkeld en uitgebracht door Microsoft als onderdeel van de besturingssysteemfamilie Windows NT. Het werd uitgebracht op 29 juli 2015.

Is Windows 11 de moeite waard? ›

Conclusie. Windows 11 lijkt voor ons een mooie visuele verbetering voor het besturingssysteem van Microsoft. We raden iedereen vooral aan om nog even te wachten met de upgrade naar Windows 11 totdat je computer zelf voorstelt deze te doen. Zo zal je de minste ongemakken ondervinden.

Kan je een Windows Update stoppen? ›

Schakel Windows Update Service uit

Klik met de rechtermuisknop op Windows Update en selecteer Eigenschappen. Volgende Klik op stop naast de servicestatus, Dat is alles, klik op Toepassen en ok, vanaf nu zal Windows 10 geen Windows-updates controleren en installeren totdat de Windows-update wordt uitgevoerd.

Kun je een Windows Update onderbreken? ›

Windows 10 biedt u de keuze om zelf te bepalen wanneer en hoe u de meest recente updates wilt ontvangen zodat uw apparaat soepel en veilig blijft werken. Als u niet gereed bent voor het ophalen van aanbevolen updates, kunt u ervoor kiezen het downloaden en installeren hiervan tijdelijk te onderbreken.

Wat is de S modus? ›

Windows 10 in S-modus is ontworpen voor beveiliging en prestaties, waarbij uitsluitend apps uit de Microsoft Store worden gebruikt. Als u een app wilt installeren die niet beschikbaar is in de Microsoft Store, moet u de S-modus uitschakelen. Het uitschakelen van de S-modus kan niet worden teruggedraaid.

Wat zijn de 3 grootste besturingssystemen? ›

Typen besturingssystemen

De drie meest gebruikte besturingssystemen voor pc's zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

Wat betekent Windows OS? ›

Een operating system (OS), of besturingssysteem, is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en dat de functionaliteiten aanbiedt om andere programma's uit te voeren.

Hoe oud is deze laptop? ›

Ga naar het zoekscherm van Windows en vul Systeeminfo in. Nadat je op enter hebt gedrukt, verschijnt er een scherm met informatie over je laptop. Als het goed is staat er een datum in de rij van BIOS-versie/datum.

Hoelang blijft Windows 11 gratis? ›

De aanbieding voor een gratis upgrade heeft geen specifieke einddatum voor in aanmerking komende systemen. Microsoft behoudt zich echter het recht voor de ondersteuning voor de gratis aanbieding uiteindelijk te beëindigen.

Wat voor een computer heb ik? ›

De computerspecificaties controleren via Apparaatbeheer

Klik met de rechtermuisknop op het Windows-menu en selecteer Apparaatbeheer. In een venster verschijnt een lijst met alles wat er in uw computer of laptop is ingebouwd.

Waar komt de naam Windows vandaan? ›

Microsofts OS voor 1985 was MS-DOS, dat werkte met de command-line. Windows, genoemd naar de verschillende 'vensters' die gebruikers tegelijkertijd open kunnen hebben op de desktop, voegde een grafische interface toe aan Microsofts besturingssysteem.

Hoe is Windows ontstaan? ›

Alles begon in het jaar 1985. De allereerste versie van Windows werd gelanceerd en droeg de naam Windows 1.0. Windows 1.0 was eigenlijk 'niet meer' dan een zogenaamde grafische user interface (zeg maar een grafische schil) over MS-DOS heen(het PC besturingssysteem van Microsoft op dat moment).

Wat was de eerste Windows versie? ›

Windows 1.0 was de eerste grafische interface van Microsoft voor personal computers. Microsoft Windows kwam, met veel vertraging, in 1985 op de markt.

Hoe sluit je Windows af? ›

Als u uw PC wilt uitschakelen in Windows 10, selecteert u de knop Start , vervolgens de knop Aan/uit en dan Afsluiten.

Wat zijn de voordelen van Windows? ›

Voordelen Windows 10
 • Snelheid en prestaties. Een grote verbeterslag van Windows 10 is dat deze heel wat sneller is dan zijn voorgangers. ...
 • Optimaal werken in de cloud. ...
 • Het beste van meerdere versies gecombineerd. ...
 • Notificaties op één locatie. ...
 • Altijd de laatste beveiligingsupdates.

Hoe oud is de Windows 7? ›

De RTM-versie van Windows 7 werd op 22 juli 2009 uitgebracht en de consumentenversie werd vrijgegeven op 22 oktober 2009, iets minder dan 3 jaar na de uitgave van Windows Vista. De servertegenhanger van Windows 7, Windows Server 2008 R2, is op dezelfde datum uitgebracht.

Hoe oud is Windows 11? ›

Windows 11 lanceerde op 5 oktober 2021. Bij zowel laptops als pc's verschilt het per merk en model wanneer de nieuwe versie beschikbaar is. Je pc of laptop geeft bij de Windows Update vanzelf de melding wanneer Windows 11 klaar staat.

Hoe oud is Windows 8? ›

Windows 8 is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft voor het gebruik op computers, laptops en tablets en is de opvolger van Windows 7. De RTM-versie werd uitgegeven op 1 augustus 2012 en de definitieve consumentenversie is beschikbaar sinds 26 oktober 2012.

Hoe oud is Windows XP? ›

Microsoft heeft gisteren de twintigste verjaardag van Windows XP gevierd. Het besturingssysteem werd op 25 oktober 2001 officieel aangekondigd, en officieel ging de Nederlandstalige versie in 2008 met pensioen.

Wat is het verschil tussen Windows en Microsoft? ›

Besturingssyteem: Het systeem wat op je computer draait, bij Microsoft heet dat Windows, Bij Apple heet dat OSX en dan heb je ook nog Linux.

Hoe lang gaat Windows 10 nog mee? ›

Beveiligingsupdates krijgt Windows 10 elke maand, tot oktober 2025, want dan is het besturingssysteem 'end of life' en wordt het niet meer ondersteund.

Is Windows 11 sneller dan 10? ›

Windows 11 werkt een stuk sneller dan de voorgangers. Zo kan u niet alleen sneller uit de sleepmode aan het werk, maar ook browsen op Edge of browsen vanuit om het even welke browser gaat een stuk sneller. Alles om uw productiviteit te verhogen en motivatie op peil te houden.

Hoe duur is Windows? ›

Windows 10 Retail kopen

Normaal gesproken kost een Windows 10 Home versie 145 euro, Wilt u Windows 10 Professional dan betaalt u zelfs 259 euro.

Wat kost een Windows licentie? ›

Veilig Windows kopen

Gangbare prijzen zijn daarbij circa 100 euro voor Home en 145 voor Pro. De (zakelijke) Enterprise-licenties kun je alleen als pakket kopen en via speciale contracten met Microsoft of Microsoft-partners.

Waarom wordt Windows 10 niet meer ondersteund? ›

Windows 10 versie 1507, versie 1511, versie 1607 en versie 1703 zijn momenteel aan het einde van de service. Dit betekent dat apparaten met deze besturingssystemen de maandelijkse beveiliging- en kwaliteitsupdates niet meer ontvangen die bescherming bieden tegen de recentste veiligheidsbedreigingen.

Waarom updaten zo belangrijk is? ›

De belangrijkste reden om de nieuwste updates te downloaden en te installeren is om beschermd te blijven tegen beveiligingsrisico's. In de loop der tijd verliest je software namelijk zijn effectiviteit waardoor het voor hackers en cybercriminelen makkelijker wordt om in te breken.

Hoe vaak krijg je een software update? ›

Bij de meeste Android toestellen duurt het tussen de 3 en 6 maanden, maar het kan bij sommige toestellen oplopen tot 9 of zelfs 12 maanden. Je hebt daardoor pas veel later toegang tot nieuwe functies.

Waarom moet je updates uitvoeren? ›

Waarom is updaten belangrijk? Door beschikbare updates direct te installeren, werk je altijd met de nieuwste en veiligste versie van je software. Leveranciers brengen geen updates meer uit voor zwaar verouderde software. Ook beantwoorden ze eventuele vragen over die software niet meer.

Hoe lang duurt een update? ›

Elk toestel vergt specifieke aanpassingen op de hardware, en dat brengt ook een lange en intensieve testfase met zich mee. Dit proces duurt gemiddeld zo'n twee maanden voor een 'normale' update.

Hoe lang duurt een update Windows? ›

De nieuwste versie van Windows wordt geleverd met veel nieuwe functies en upgrades. Bovendien kan de installatietijd bij upgrade en eerste installatie variëren. Upgraden van Windows 8 naar Windows 10 kan 1-1,5 uur duren. De installatie van Windows kan u echter bijna 3-3,5 uur laten wachten.

Hoe lang updates? ›

Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.

Waarom moet je updaten? ›

Waarom is updaten belangrijk? Door beschikbare updates direct te installeren, werk je altijd met de nieuwste en veiligste versie van je software. Leveranciers brengen geen updates meer uit voor zwaar verouderde software. Ook beantwoorden ze eventuele vragen over die software niet meer.

Hoe stop je een Windows Update? ›

Hoe verwijder ik een geïnstalleerde update?
 1. Selecteer Start > Instellingen > Windows Update > Updategeschiedenis > Updates verwijderen.
 2. Selecteer de update die u wilt verwijderen en selecteer vervolgens Verwijderen.

Hoe schakel je Windows Update uit? ›

Hoe schakel ik automatische updates uit op Windows 10?
 1. Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit. msc en klik op het zoekresultaat. ...
 2. Navigeer naar Computerconfiguratie.
 3. Beheersjalonen.
 4. Windows-onderdelen.
 5. Windows Update.
 6. Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren.
Oct 11, 2022

Wat zijn voorbeelden van software? ›

Software is alles wat op de computer wordt geïnstalleerd en vervolgens op het beeldscherm wordt getoond en gebruikt. Voorbeelden van software zijn programma's als Internet Explorer en Word, maar ook de apps die op een smartphone of tablet worden gebruikt.

Hoe krijg ik Android 8 op mijn telefoon? ›

De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden
 1. Open de app Instellingen op je telefoon.
 2. Tik onderaan op Systeem. Systeemupdate.
 3. Je ziet de updatestatus. Volg de stappen op het scherm.

Hoe lang duurt een software-update? ›

Een software-update duurt circa 30 minuten om te voltooien. Terwijl de update wordt uitgevoerd, kunt u de tv niet gebruiken. WAARSCHUWING: De apparatuur kan beschadigd raken.

Waarom geen Windows 11? ›

Volgens de Amerikaanse softwareontwikkelaar stopt de ondersteuning pas op 14 oktober 2025. Nu al naar Windows 11 switchen is dus niet per se nodig. Veel computergebruikers wachten juist bewust even af, omdat een nieuw besturingssysteem vaak last heeft van kinderziektes.

Waarom duurt een software update zo lang? ›

Updates worden meestal geleidelijk uitgerold om de servers niet over te belasten. Bovendien wordt gekeken naar toestellen waarbij het noodzakelijker is om software te updaten, waardoor oudere toestellen wellicht eerder een update krijgen dan een recenter toestel.

Kan ik Windows 11 weigeren? ›

Zodra je Windows 11 aangeboden krijgt als upgrade, kun je deze gewoon weigeren. Windows 10 blijft volledig ondersteund tot 14 oktober 2025. Pas na deze datum worden geen (veiligheids)updates meer uitgebracht en is het raadzaam om te kijken naar de opvolger of naar een alternatief besturingssysteem.

Wat kun je doen om problemen door updates te voorkomen? ›

 1. Maak schijfruimte vrij zodat u updates kunt uitvoeren. ...
 2. Opnieuw opstarten om geïnstalleerde updates toe te passen. ...
 3. Voer Windows Update opnieuw uit. ...
 4. Externe hardware verwijderen. ...
 5. Stuurprogramma's van derden bijwerken. ...
 6. Controleer Apparaatbeheer op fouten. ...
 7. Ik heb tijdens het bijwerken een foutcode ontvangen.

Is mijn pc up to date? ›

Zo controleert u of een en ander up-to-date is: klik op de knop Start en vervolgens op het pictogram in de vorm van een tandwieltje. Ga naar Bijwerken en beveiliging. Klik op Controleren op updates onder Windows Update.

Wat betekent updates 7 dagen onderbreken? ›

Om te voorkomen dat een schadelijke update bij de volgende Windows-update wordt geïnstalleerd, kun je bij de instellingen van Windows Update tot vijf keer toe op de optie 'Updates 7 dagen onderbreken' klikken. Dat zorgt ervoor dat Windows automatisch 35 dagen lang alleen definitie-updates voor Defender downloadt.

Hoe werk je een app bij? ›

Een Android-app updaten
 1. Open de Google Play Store-app .
 2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
 3. Tik op Apps en apparaat beheren. Apps waarvoor een update beschikbaar is, hebben het label Update beschikbaar.
 4. Tik op Updaten.

Hoe moet je een update? ›

Ga naar de app 'Instellingen'. Ga in het menu naar 'Software-update' en open deze. Ga vervolgens naar 'Updates handmatig downloaden'. Zet het schuifje bij 'Updates automatisch downloaden' naar rechts om automatisch software-updates te laten uitvoeren bij verbinding met WiFi.

Videos

1. ASMR Rain Sounds for Sleeping - Rain and Fireplace Sounds for Study, Relax, Reduce Stress
(Geluiden Van Regen)
2. Marketing in vogelvlucht
(RGO Economie)
3. Surviving a Black Hole | Uncovering Hidden UAP Data with Avi Loeb
(Event Horizon)
4. Hubble - 15 years of discovery
(HubbleWebbESA)
5. ASMR Rain Sounds For Sleeping - Thunderstorm Sounds for Sleeping - Best Sleep Sounds
(Geluiden Van Regen)
6. Relaxing Rain Sounds for Sleeping - Heavy Rain and Thunder Sounds In Foggy Forest at Night
(Geluiden Van Regen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 04/01/2023

Views: 6147

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.